Quan s’aconsella que vagis a un especialista?
La majoria de les parelles que inicien la recerca d’un embaràs confien que tard o d’hora l’aconseguiran, i no hi acostuma a haver la sospita que un dels dos o els dos puguin patir un problema de fertilitat. Efectivament, només en alguns casos existeixen problemes coneguts que, d’entrada, dificultaran la consecució de la gestació.
Però, en el cas que hagi passat un temps de recerca prudent i no s’hagi aconseguit l’objectiu, s’haurà de sospitar que hi pugui haver algun desordre reproductiu.
Ser conscient d’aquesta possibilitat i no retardar més del compte la visita amb l’especialista poden convertir-se en detalls molt importants per a les futures opcions d’aconseguir l’embaràs. El moment de prendre aquesta decisió encara pren més importància en funció de l’edat de la dona.
La reproducció assistida ofereix un ampli ventall d’opcions de tractaments per iniciar aquest procés, però cada una té les seves particularitats i és necessària una bona anàlisi de la situació de cada pacient per decidir quin tractament s’adapta millor a cada cas. Per a la personalització del tractament també cal dur a terme diverses proves prèvies, per la qual cosa el tractament no s’acostuma a poder iniciar de manera imminent.
La decisió de la parella d’anar a un especialista és el primer pas per iniciar un procés que, des de FecunMed, treballarem per mirar d’aconseguir que acabi en el desitjat embaràs.
Quan he d’anar al metge si no em quedo embarassada?
Es considera que una parella ha d’anar a un metge especialista en reproducció assistida quan durant un any han estat mantenint relacions sexuals de manera habitual sense fer servir cap tipus de mètode anticonceptiu. Un any és suficient temps perquè, si la salut reproductiva d’ambdós integrants de la parella és bona, es pugui aconseguir un embaràs.
Si la dona és més gran de 35 anys, aquest període de temps es redueix a la meitat. En aquests casos, s’aconsella no esperar més de 6 mesos a causa de l’evolució habitual que experimenta la reserva ovàrica d’una dona fèrtil. Sempre caldria analitzar el cas de manera particular, però és a partir dels 35 anys quan la capacitat ovàrica de la dona es redueix de manera considerable i a un ritme molt accelerat. Retardar-se més del compte pot fer que la parella necessiti apostar per una donació d’òvuls per aconseguir l’embaràs, atès que la dona, tot i l’estimulació, podria tenir dificultats per generar suficients òvuls sans per aconseguir l’embaràs.
També és important tenir clar que, passat el temps establert, una parella pot visitar l’especialista i els resultats pot ser que no corroborin cap inconvenient per a la reproducció. En aquest cas, el metge pot aconsellar continuar-ho intentant seguint unes pautes, o es pot seguir estudiant el cas abans de qualificar-lo d’“esterilitat d’origen desconegut”.
Quines opcions ofereix la reproducció assistida?
Amb les tècniques actuals que tenim al nostre abast, la reproducció assistida ens ofereix la possibilitat d’escollir el tractament que s’adapta millor a cada situació de les nostres pacients, entre una gran varietat d’opcions. Aquestes opcions ens permeten garantir el màxim benestar a les nostres pacients durant tot el procés.
El ventall de tècniques de què disposem actualment ens permet personalitzar cada tractament i adaptar-lo a la casuística de les nostres pacients, des de les dones que venen per ser mares solteres, les dones que venen amb una parella masculina o les que tenen una parella femenina. En funció de cada cas, el nostre equip d’especialistes trobarà el tractament que s’hi adapti millor; treballem amb la tecnologia més avançada per poder augmentar les probabilitats d’èxit de cada tractament.
La valoració més important que tenen en compte els especialistes és la necessitat o no de comptar amb una donació (bé sigui d’òvuls, de semen o fins i tot d’embrió) per aconseguir l’embaràs. En els casos en què no hi hagi parella masculina, es pot determinar ràpid la necessitat d’un donant de semen, però també hi ha casos de parelles heterosexuals que el poden necessitar.
Com és la visita a l’especialista?
Per poder determinar quin tractament és el més adequat per a cada cas, és molt important la primera visita amb l’especialista. Aquest és el primer pas per iniciar un tractament. El metge durà a terme les proves necessàries per intentar detectar què causa els problemes de fertilitat i, en funció dels resultats que s’obtinguin, podrà concloure quin procés cal que iniciï la pacient. Per concertar aquesta primera cita, pots emplenar el formulari del nostre web o bé telefonar-nos al 938 611 828.
En aquesta primera visita, les pacients poden ensenyar al metge qualsevol informe o resultat de prova que s’hagin fet amb anterioritat i que pugui ajudar l’especialista a treure les conclusions pertinents del seu cas. Aquesta informació no tan sols pot evitar la repetició d’alguna prova, sinó que pot permetre al metge treure conclusions del cas molt abans, de manera que el procés del tractament començaria més aviat.
A banda de realitzar les proves en sí, l’especialista també pregunta sobre els antecedents familiars i sobre diferents aspectes de la vida quotidiana de les pacients i, en cas que n’hi hagi, de la seva parella. Amb aquesta informació, pot avaluar les possibilitats que hi hagi cap alteració hereditària que pugui afectar la capacitat fèrtil o cap afectació derivada del seu estil de vida.
A més d’aquestes qüestions, les proves més habituals en la primera visita són les relacionades amb la reserva ovàrica. Per fer-ho, es du a terme una ecografia, que es pot complementar amb una ecografia uterina 3D, en els casos que el metge ho consideri necessari. Per als homes, es realitza un seminograma per analitzar la qualitat dels seus espermatozoides.
Quan una dona soltera o una parella pren la decisió d’anar a visitar l’especialista, s’inicia el camí per cercar l’embaràs desitjat. És important no trigar gaire a fer el pas i respectar els terminis que recomanen els especialistes. Un diagnòstic en el moment precís pot fer possible no dependre d’una donant o pot evitar moltes dificultats afegides durant el tractament.
Com hem repassat, les opcions que ofereixen les tècniques de reproducció assistida permeten trobar el tractament més adequat per a cada cas. De la mà del nostre equip d’especialistes, cada pacient rebrà una orientació personalitzada i adequada al seu cas.
Si vols ser mare soltera, la teva parella és una altra dona o amb la teva parella masculina no aconseguiu l’embaràs, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres per poder analitzar el teu cas i iniciar, com més aviat millor, el teu camí cap a la maternitat.
¿Cuál es el mejor tratamiento para mi?
Si todavía no sabes qué tratamiento se adapta más a ti,
te animamos a hacer nuestro prediagnóstico online.