En què consisteix el mètode ROPA?
La reproducció assistida ha suposat un gran avenç per a moltes parelles i ha fet possible complir un dels somnis més importants de la vida per a la gent que ho desitja: tenir fills. Quan una parella de dones es comença a plantejar fer aquest pas, una de les primeres coses que tenen clares és que hauran de recórrer a algun tractament mèdic dels que actualment ofereixen els avenços tecnològics.
En aquests casos és indispensable comptar amb un donant de semen, però això no significa que les seves opcions de tractament es limitin a la inseminació artificial amb donant o a la fecundació in vitro amb donant. El mètode ROPA és un tractament exclusiu per a les parelles formades per dues dones.
És una opció que a vegades sembla molt interessant a les parelles que arriben a FecunMed, atès que és una bona oportunitat perquè ambdues dones participin de manera activa en l’embaràs. Per a les parelles formades per una dona i un home, en els casos en què els seus gàmetes ho permetin, és molt clar el paper que té cadascú. Ell aporta els espermatozoides per fecundar l’òvul de la dona. Però en els casos de dues dones, l’espermatozoide per fecundar l’òvul procedeix d’un donant anònim per fecundar l’òvul d’una de les dues dones.
El mètode ROPA ofereix la possibilitat que ambdues dones participin activament en l’embaràs, viure el procés conjuntament i amb cada una d’elles tenint un paper important en el desenvolupament final.
Com funciona el tractament?
El mètode ROPA és una variació del tractament de fecundació in vitro amb semen de donant. La variació del tractament permet que ambdues dones participin activament en el procés d’embaràs. En aquest cas, una de les dones de la parella aporta l’òvul que es fecundarà al laboratori amb el semen del donant i l’altra serà la que gestarà l’embrió durant els 9 mesos de l’embaràs. Així, una de les dones es converteix en la mare genètica del futur nadó (la que aporta l’òvul) i l’altra en la mare gestant (la que rep l’embrió i quan arribi el moment donarà a llum).
El procés del tractament és igual que una fecundació in vitro amb semen de donant, amb la diferència que la dona que aporta l’òvul en la punció no és la mateixa que rebrà l’embrió en la transferència. Això fa que ambdues dones també es reparteixin les fases del tractament. La dona que aporta els òvuls s’haurà de medicar per estimular una multiovulació, necessària per extreure el màxim nombre d’òvuls madurs el dia de la fecundació. Aquest tractament es fonamenta en l’administració d’hormones, que permetrà el desenvolupament d’un nombre múltiple d’òvuls.
D’altra banda, la dona que rebrà l’embrió ha de preparar el seu endometri per al moment de la recepció i facilitar així les probabilitats que s’aconsegueixi una bona implantació i posterior evolució de l’embaràs. En aquest cas, el procés es realitza habitualment amb l’administració d’un tractament combinat d’estrògens i de progesterona.
Com es decideix qui aporta l’òvul i qui rep l’embrió?
Normalment, aquesta és una decisió que es deixa en mans de la parella. És possible que entre elles ja hi hagi alguna preferència, bé sigui perquè el futur nadó tingui els gens d’una d’elles o per voler experimentar tot el procés dels nou mesos de l’embaràs i el posterior part.
No obstant això, aquesta elecció pot recaure en l’equip d’especialistes en els casos en què hi hagi alguna raó mèdica que aconselli que una de les dues, de manera concreta, sigui la mare genètica o gestant. Això pot passar per diferents motius.
Abans d’iniciar el tractament, ambdues dones se sotmetran a diferents proves diagnòstiques, que permetran analitzar la salut reproductiva de cadascuna i detectar si hi ha cap problema en la qualitat dels òvuls o cap anomalia que pugui dificultar la implantació de l’embrió.
En aquests casos, amb la intenció d’augmentar al màxim les possibilitats que el tractament finalitzi en l’embaràs desitjat, el metge presentarà la situació a la parella i aconsellarà la distribució dels rols a cada una.
Quines alternatives hi ha?
L’existència d’aquest tractament no significa que sigui l’única opció que té una parella lesbiana per aconseguir ser mares. Això sí, en les altres alternatives serà exclusivament una d’elles qui se sotmetrà a totes les proves prèvies i qui experimentarà el procés de l’embaràs. Hi ha la possibilitat que una de les dues dones no tingui gaire interès a participar activament en el procés d’embaràs, però, en canvi, desitgi ser mare.
En funció de la situació mèdica de la dona, l’equip d’especialistes determinarà quines opcions pot tenir en compte. Si la seva capacitat ovulatòria és correcta i pot prescindir d’una donant d’òvuls, podrà optar per una inseminació artificial amb semen de donant o bé per una fecundació in vitro amb òvuls propis i amb semen de donant. No obstant això, si no se li aconsella intentar quedar-se embarassada amb els seus òvuls i ha d’optar pels d’una donant, podrà decidir entre una fecundació in vitro amb doble donació (de semen i d’òvuls) o bé per una adopció d’embrions.
En aquest cas, la pacient s’haurà de deixar orientar més pel metge, que, després de l’anàlisi dels resultats de les proves que se li hauran realitzat prèviament, podrà determinar quina és la millor opció per aconseguir un embaràs.
El mètode ROPA és el tractament ideal per a aquelles parelles de dones que volen formar una família i que ambdues volen prendre part activa del procés d’embaràs. Com hem comentat, excepte en els casos en què per recomanació mèdica s’observi que és millor repartir les funcions de manera determinada, és la mateixa parella la que decideix quina dona es convertirà en la mare genètica i quina en la mare gestant.
A FecunMed sabem la complexitat d’un procés com aquest, per la qual cosa les parelles podran fer tantes visites i tants controls com necessitin. El nostre equip d’especialistes estarà al vostre costat en tot moment, i fins i tot també teniu a la vostra disposició un equip de suport emocional. Volem estar al teu costat des del primer dia fins a la prova d’embaràs i l’ecografia de comprovació, acompanyant-te durant tot el procés.
La selecció de donant la duem a terme basant-nos en els paràmetres que marca la llei espanyola que regula la donació. Una vegada seleccionat el donant, es procedeix a la fecundació de l’òvul prèviament extret en la punció. Aquest pas es realitza al laboratori amb la darrera tecnologia, mentre es prepara l’endometri i es du a terme un seguiment mèdic de l’evolució, abans de procedir a la transferència de l’embrió, després de 5 dies d’evolució.
¿Cuál es el mejor tratamiento para mi?
Si todavía no sabes qué tratamiento se adapta más a ti,
te animamos a hacer nuestro prediagnóstico online.